Sentezden Uygulamaya Nanoteknoloji Kursu
ile Deneyiminizi Geliştirin
Eğitimin Amacı
Nanoteknolojinin potansiyel uygulama imkânı bulduğu en temel uygulama alanları sağlık ve tıp, elektronik, ulaşım, enerji ve çevre ile uzay araştırmaları sahalarını kapsamaktadır. Böyle geniş bir uygulama alanına sahip nanoteknoloji sahasında yeterli bilgi birikimini elde etmiş bilim insanlarının sayısının artması gelecekte ülkemizin bu alanda kendine bir yer edinmesi açısından oldukça gerekli ve önemlidir. Bu doğrultuda gerçekleştirilecek olan bu eğitim ile katılımcıların nanoteknolojinin temelleri ve uygulama alanları konusunda kapsamlı bir bilimsel bilgi düzeyine sahip olarak, bu alanda kendilerine gerekli olabilecek temel pratik becerileri kazanmaları, araştırma ve iş alanlarında uygulama yapabilme yeteneğini elde etmeleri amaçlanmaktadır.
Eğitimin İçeriği (Teorik ve Uygulamalı)
-
Farklı nanomalzemelerin sentezi (Fe3O4 MNP, AgNP ve Kuantum nokta) ve karakterizasyonu,
-
Karakterizasyon esnasında kullanılacak cihaz ve ekipmanlar (TEM, SEM, XRD, ZETA potansiyel ölçümü vb.) ve temel çalışma prensipleri ile kullanım ilkelerinin gösterilmesi,
-
Sentezlenen nano materyallerin biyolojik uygulamaları (antimikrobiyal testler, hücre kültüründe toksisite çalışmaları ile floresans mikroskop ile görüntüleme) laboratuvar ortamında yüz yüze gerçekleştirilmesi,
-
Hem karakterizasyon hem de biyolojik uygulamalar neticesinde elde edilen verilerin işlenmesi, kullanılabilir sonuç haline dönüştürülmesi ve yorumlanması,
şeklinde yapılacak olan tüm laboratuvar uygulamaları katılımcıların aktif iştiraki ile etkileşimli bir ortamda gerçekleştirilecektir.
Kazanımlar
Katılımcılar, eğitim süresince nanoteknolojinin esasları hakkında bilgi edinecek, farklı uygulama alanlarıyla ilgili örnekler görerek bu konuda bilinç düzeyleri gelişecek ve ayrıca yapılacak olan uygulamalar ile nano boyutta malzeme sentezi, karakterizasyonu ve üretilen malzemelerin çeşitli biyolojik uygulamalarla analizi yönünde tecrübe ve deneyim kazanacaklardır. Nanoteknoloji alanında verilen temel eğitimlerdeki uygulama alanındaki eksiklikler, katılımcıların nanoteknoloji ile ilgili öğrendikleri bilgileri pratiğe dökmelerini zorlaştırmaktadır. Bu nedenle, eğitime katılacak bilim insanlarının laboratuvar ortamında kendilerini geliştirebilecekleri uygulamalı bir nanoteknoloji eğitim programı oluşturulması hedeflenmektedir. Gerçekleştirilecek olan bu eğitim programı katılımcıların, nanoteknoloji sahasındaki güncel gelişmeler ve uygulama alanları hakkında farkındalık ve bilgi düzeylerini artıracak, onlarda merak uyandıracak, mesleki ve bilimsel kariyerlerine katkı sağlayacak teorik dersleri ve pratik uygulamaları kapsayacak şekilde hazırlanmıştır.
Eğitim Formatı
Eğitim, Atatürk Üniversitesi, Daytam'da yüz yüze gerçekleştirilecektir. Eğitimde ekran paylaşımları, gerekli durumlarda excel vb. hesaplama araçları, çevrimiçi uygulamalar, beyaz tahta çizimleri ve video gösterimleri ile interaktif bir şekilde gerçekleştirilecektir. Laboratuvar derslerinde bire bir uygulamalara imkân verilecektir.
Kimler Katılmalı?
Akademisyenler, önlisans, lisans ve yüksek lisans öğrencileri, laboratuvar çalışanları, nanomateryaller ile çalışma gerçekleştirecek tüm araştırmacılar eğitim içeriğinden faydalanabilir.
Eğitimle İlgili Diğer Detaylar
Katılımcılar teorik bilgilendirmelerden sonra yapılacak laboratuvar uygulamaları ile ‘yaparak öğrenme’ fırsatına sahip olacaklardır.